VAJİNİSMUS NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR
Vajinismus nedir?
Vaginismus, cinsel organlar ve pelviste ağrı ve içe girme bozukluğudur, bir erteleme ve kaçınma hastalığıdır.
Kadının tüm isteğine rağmen, vajina ve penis birlikteliğini engellemek için, bilinçsiz bir şekilde vajina ve tüm vücudunda geliştirdiği istemsiz kasılma ve cinsel ilişkiyi reddetme durumudur. Cinsel birleşmeye dair korku ve kaygıları olan kadının cinsel birleşmeden bir çeşit korunma ve savunma mekanizmasıdır.
Vajinismus, vajinanın kasılmasıdır, beynin vajinaya verdiği kasıl komutudur. Kasılma önce düşüncede başlar ve vajinada devam eder. Ve kadının korku ve kaygıları vajinasına etki ettiği sürece kasılır ve birlikteliği engeller.
Gerçekte cinsel birleşmeye engel olan, vajinismus olan hastanın vajina yapısı değildir. Çünkü vajina bir bebeğin doğumunu gerçekleştirebilecek kadar esneyebilir.
Kadın sevişince uyarılır, vajina esner, uzar ve ıslanır. Buna rağmen vajinismusu olan kadın vajinada aşılmaz bir duvar olduğunu, vajinasının kapalı olduğunu ve penisin giremeyeceğini zanneder. Bu zannetme sonucunda vajinismus yaşanır.
Şöyle ki; himenin(kızlık zarı) delinip patlayabileceğini, canının çok acıyacağını, himen nedeniyle çok fazla kanamasının olacağını düşünür ve bu senaryoya kesinlikle inanır. Sonraki adımda düşünceler duyguları etkiler, beyni saran bu korku nedeniyle korku, endişe, kaygı, suçluluk ve günahkarlık duyguları kadının bedeninde yüksek miktarda adrenalin salgılanmasına neden olur. Bunun sonucunda da panik atak belirtileri gösterir. Kasılma, donup kalma, nefesinde hızlanma gerçekleşir ve bunu kontrol edemez. Bu panik atak durumu eşini itmesine, bacaklarını sımsıkı kapatmasına, ağlamasına ve hatta yataktan kaçmasına sebep olur. Her birleşme denemesinde de aynı süreci tekrar yaşar.
Vajinismus, zihin ile beden-kas hafızasına karşı koşullanmış bir yanıt olarak ortaya çıkar. Meydana gelen kasılmalara rağmen penis-vajina birlikteliği kurulmaya çalışılırsa vajinal yanma, kuruluk, vajinaya girmeye dair imkansız his oluşturacak sonuçlar doğar. Devam eden çabalar ise refleks tepkisini daha da arttırır ve bu da kısır bir döngü yaratır.
Vajinismusun görülme sıklığı nedir?
Cinsel aktif kadınların 10’da birinde görülür.
Vajinismus neden olur?
– Cinsel tabular, hurafeler, cinsel mitler(yanlış inançlar) (bilinçli )
– Geçmiş travmalar (bilinçsiz)
– Bilgisizlik, eğitimsizlik (vajinismus için başvuran kadınlar ilk gece korku ve kaygısı yaşar, cinsel döngüyü bilmedikleri için ıslanmadan vajinaya penis girişi olduğunda ağrı hissederler).
Vajinismus, %90 oranında vajinanın hazır olmamasından kaynaklanır. Dolayısıyla önerilen; her kadının evlenmeden önce Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından muayene edildikten sonra cinsel terapist tarafından cinsel döngüyü öğrenmesi ve cinsel eğitim almasıdır.
– İstismara uğramış olmak (vajinismus için başvuran her 10 kadından 2’sinde görülüyor )
– Kefaret: 18 yaş altı çocuklar ve gençler her ne yapmış, her ne yaşamış ve her ne yaşatmışlarsa masumdurlar. Çocuklara eğitim verilmezse ve merak ettikleri sorulara yanıt alamazlarsa bir şeyler yaşayıp deneyimlerler. Cinsellikle ilgili deneyimler de yaşayabilirler.
Çocuklar 3 yaşından itibaren cinselliği merak etmeye başlar ve sorgularlar. Şayet anne-baba soru sormayı yasaklar ve çocuğu cezalandırırsa 2 ihtimal devreye girer:
- Çocuk soruları baskılar ve bu ilerde cinsel soğukluğa sebep olur
- Kendilerini yargılayıp günahkar ilan edebilirler. Çocuk psikolojisinin paradigmasında; çocuklukta (istismar dahil) kötü bir şey olursa çocuk kendini suçlar. Bu suçluluk erişkinlikte öyle bir seviyeye ulaşır ki kefaret ve kendini cezalandırmak ister. Ağrı çekmek, seks yapamamak ve zevk alamamak da bir cezadır.
– Kontrolü kaybetme korkusu
– Eş reddi (başka birini severken zorla istemediği bir evlilik yaptırılması nedeniyle)
– OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk): Temizlikle ilgili problemlerde vajinismus görülebilir. Bunlar, penis ve meniye karşı hassasiyeti olan kadınlardır. Öncelikle psikiyatrik tedavi uygulanması gerekir.
– Ödipus/Elektra Kompleksi: Kız çocuklarında 3-6 yaş arası babalarına karşı arzu doğar. Ancak bu bağın 6 yaşından sonra kopması gerekir. Bu bağın devam etmesi, bazı kızların eşiyle birlikteyken babasının yüzünü görüp kasılıp kalmasına neden olur.
Vajinismusu olan kadının partneri nasıl davranmalı?
Partner hem kadını zorlamamalı hem de kadının seks yapmak istemeyişine boyun eğmemelidir. Yani kadına seçenek sunmalı, süreci de ertelemeden öncelikle Kadın Doğum Uzmanına muayene olup sonrasında da cinsel terapiye birlikte gitmelidir.
Tedavisi nasıl gerçekleşir?
Vajinismus, cinsel terapi ile tedavi edilen ve %100 tedavisi olan bir durumdur. Terapi ile kadının pelvik organ kaslarını kontrol etmesi, korkusunu yenmesi ve seksten zevk alması sağlanır. Aşk kaslarını yeniden eğitmek tedavinin özünü oluşturur. Kasları üzerinde istemli ve denetimli kontrollü öğrenme süreci, istemsiz kasılmaların gerçekleşmemesine ve şartlı refleksin denetimine yol açar.
Tedavi korku ve kaygıların keşfi ile başlar ardından düşünceler, duygular ve fiziksel keşifler gelir. Sonrasında vajina zaten kendini penise açar ve zevk alır.
Her çiftin terapi süreci farklılıklar gösterir. Bu farklılık vajinismusun süre ve şiddetine bağlı olarak değişir.
Tedavide önemli noktalar
1-Program duygusal ve fiziksel teknikler içerdiği için terapi sürecine çiftin birlikte katılmaları daha iyi sonuç sağlayacaktır.
2-Tedavi planına sadık olmak ve sabırla uygulamak gerekir.
Tedavi adımları
1-Pelvik taban kasları ile iletişim sağlamak( istemli olarak pelvik kasların rahatlamasını sağlamak ve bunun nasıl sağlandığını öğrenmek)
2-Gevşeme egzersizleri ile pelvik kasları gevşetebilmek için vücudun kas gruplarına odaklanmak ve nefes alıp vererek veya omuzları kaldırıp indirerek kontrol edebilmeyi öğrenmek.
3-Cinsellik algısını değiştirmek: Bedenini ve cinselliği öğrenmesi çiftlerin seksten ve birbirlerinden zevk almalarını sağlar.
4-Ağrı yerine hazza odaklanmak: Egzersizler ile korku açığa çıkıp hafızadan silinir.
5-Aşk oyunları, kadının vücudunu ve ruhunu ilişkiye hazırlar.
6- Parmak egzersizleri kademeli arttırıldıktan sonra cinsel birleşmeye geçilir. (Egzersizler çiftin kendini güvende, rahat, huzurlu hissettikleri mahrem ortamlarında yapılmalıdır. Egzersizlerin rahat yapılabileceği bir ortam olan evlerinde telefonlar kapatılarak, ışıkların rahatsız etmeyecek bir düzeyde olduğu, ısının dengelenip odanın kilitlenmesi, odada rahatsız edecek herhangi bir fotoğraf veya nesnenin olmaması gerekir).
-Kızlık zarına yapılan cerrahi işlemler.
-Anestezi altında ilişkiye girme.
-Pelvik kaslara botoks uygulaması.
-Muayenehanede gerdek gibi…
Tedavinin sadece vajina üzerine gerçekleştirilmesi eğilimleri, cinselliği mekanik bir eyleme dönüştürür.
Vajinismus, korku ve kaygıların eseridir. Yani aslında düşüncelerle başlar ve vajinada sonlanır. Dolayısıyla vajinaya yapılan müdahaleler tedavide anlamlı değildir. Önemli olan vajina-penis birlikteliği değil, ilişkide haz alabilmektir.